30.08.2024.

Da li nova pravila fakturisanja zadaju muke privredi

Poreski stručnjak i član Udruženja poreskih savetnika Srbije, Aleksandar Vasić, objašnjava za Bloomberg Adriju šta tačno podrazumevaju novi pravilnici i kako će uticati na poslovanje privrede.

“Niko nije protiv e-faktura i evidentiranja. Dodatna komplikacija se stvara i kod ubacivanja podataka u sistem e-faktura. Još od 2018. imamo izveštavanje u obliku pregleda obračuna PDV-a (POPDV), koji se dostavlja preko portala e-porezi, odnosno preko Poreske uprave. Sada se isti ti podaci, samo na drugačiji način, sistematizovani, ubacuju u sistem e-faktura koji nije u okviru Poreske uprave nego Ministarstva finansija. Dakle, imamo dve vrste evidencija, odnosno podataka koje unosimo.”

“Umesto da podaci koji već prolaze kroz fiskalizaciju budu dostupni i preneti u neke druge evidencije, mi ćemo morati ručno da ih izvlačimo iz naših sistema. To je, nažalost, stari manir države da ona može sve a ne mora ništa, dok s druge strane privreda sve mora, a ne može ništa.”

 

CEO TEKST – Nova pravila fakturisanja glavobolja za privredu | Bloomberg Adria

Registrujte nalog na PDV.rs besplatno!

Ukoliko ste zainteresovani za oblast PDV i e-Faktura, registrujte svoj nalog na PDV.rs i pristupajte svim segmentima servisa.
Zatvori