29.08.2024.

E-OTPREMNICA KARIKA KOJA NEDOSTAJE

Ministar finansija formirao je radnu grupu za pripremu Zakona o elektronskim otpremnicama, čiji sam član kao predstavnik privrede, predložen od strane Privredne komore Srbije.

 

Brzina koja poslednjih godina karakteriše skoro sve zakonodavne procese bar u oblasti finansija, biće osnovna karakteristika donošenja i ovog zakona.

 

Otpremnica kao obavezni dokumenti koji prati robu u prometu i koja predstavlja osnov za ispostavljanje e-fakture, jeste karika koja je nedostajala u borbi protiv sive ekonomije.

Ukoliko se još neko nije pomirio sa potpunom digitalizacijom i transparentnošcu našeg privrednog sistema, vreme je da toga postane svestan.

Radna grupa je brojna. Pored predstavnika ministarstva finansija uključeni su i predstavnici drugih ministarstava ali i predstavnici više sektora privrede.

 

Podrška uspostavljanju sistema koji će za cilj imati smanjenje sive ekonomije i bolje uslove poslovanja privrednim subjektima koji posluju legalno – ne dovodi se u pitanje. U tome smo svi kao predstavnici privrede saglasni.

 

Nagoveštena potreba da na četiri radna sastanka u svega mesec dana rada, bude donet nacrt zakona, malo brine.

Zakon će biti kratak i daće  okvir kojim će biti regulisano kada se i kako izdaju i primaju e-otpremnice i ko su obveznici primene ovog zakona. Slično Zakonu o elektronskom fakturisanju, biće uređena i pitanja elemenata e-otpremnice, rokova izdavanja i prijema, a tehničke pojedinosti za koje se neretko ispostavi da su najbitnije za primenu biće regulisane podzakonskim aktima, koji će biti naknadno usvojeni.

 

Očekuje se da će do kraja septembra Zakon biti na javnoj raspravi, a dobili smo i obećanja da će javna rasprava trajati duže nego je to uobičajeno kako bi se svima koji su zainteresovani dalo dovoljno vremena za predloge i sugestije.

 

Očekuje se da zakon bude usvojen u novembru 2024. godine,  a da njegova primena bude fazna i da startuje u drugoj polovini 2025. godine.

 

Do kraja ću se principijelno zalagati za optimalne rokove za početak primene i pravovremeno usvajanje podzakonskih akata.

 

U drugoj polovini septembra se vidimo sa potpunim informacijama o samom zakonu i svojevrsnoj poreskoj pričaonici koju bih organizovao na ovu temu.

Registrujte nalog na PDV.rs besplatno!

Ukoliko ste zainteresovani za oblast PDV i e-Faktura, registrujte svoj nalog na PDV.rs i pristupajte svim segmentima servisa.
Zatvori