01.08.2024.

Nova pravila za PDV obveznike od 1. septembra (Aleksandar Vasić za BIZNIS.RS)

Poreski savetnik i član Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić u razgovoru za Biznis.rs kaže da je ovo uvod u završnu fazu razvoja SEF-a koja treba da omogući kreiranje takozvane preliminarne poreske prijave.

 

“Iako smo već duboko u raljama poreskih evidencija koje su privredi nametnule dodatne obaveze i duplo izveštavanje, zakonodavac još prilično luta u postavljanju konačnog modela evidencija. Od septembra se menjaju i pojedine poreske kategorije obračunatog poreza na dodatu vrednost. Ove izmene ne menjaju suštinu evidencija, ali je od starta trebalo da budu drugačije uređene, pa obveznicima stvaraju dodatnu nervozu i nesigurnost”, ističe Vasić.

 

“Obveznici po zakonu vode poreske evidencije, a državi dostavljaju dva potpuno različita izveštaja POPDV i evidencije u SEF-u. Dodatno zbunjuje činjenica da se POPDV dostavlja Poreskoj upravi preko sistema e-porezi, a ove ‘nove evidencije’ Ministarstvu finansija koja upravlja SEF-om”, zaključuje poreski savetnik i član Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić.

Registrujte nalog na PDV.rs besplatno!

Ukoliko ste zainteresovani za oblast PDV i e-Faktura, registrujte svoj nalog na PDV.rs i pristupajte svim segmentima servisa.
Zatvori